Hästmedvetenhet

Jag kan inte annat än säga att denna helg har vart minst sagt turbulent för mig då min pappa blev akutsjuk. Men har ändock lyckats genom uppleva en helt underbar kurs med någorlunda medvetenhet. Kursen hölls av Robert Reiner som är en ”reach out to horse-instructor”. Måste säga att han är den första person som jag har mött på som jobbar med sina hästar på det här sättet som jag faktiskt tycker är sund och vettig. En del instruktörer har av mig upplevts som för hårda där man ser mycket ryck och slit utan att hästen har en aning om vad den har gjort för något fel. Trots allt så är de ju aldrig hästens fel. Det är näst intill alltid vi människor som har varit otydliga redan från början. Dessutom hade Robert R ett väldigt öppet sinne och därmed låste han inte fast sig vid en ”lära” som många gör.  Om vi skall ta ett exempel så får till exempel ingen av Monty Roberts upplärda instruktörer utöva några andra teorier än hans egna.

 

De hela handlar om att man ska leva mer på lika villkor med sin häst. Att man ska vara medveten om sin hästs signaler och framförallt ens egna kroppsignaler. Mycket handlar om det dagliga arbetet dy genomför med din häst. Man ska kunna lasta utan några större problem men framförallt utan stress. Sedan en sådan simpel sak som att leda din häst till och från hagen. Hur beter han sig då? Vi har väl alla handskats  någon gång med den där mindre välhanterade hästen som överhuvudtaget inte respekterar någon . Dessa vardagliga saker som ändå är mycket viktiga att vi tänker igenom när vi kommer till våran hantering av våra djur.

 

På kursen var jag endast åskådare denna gång. Men nästa gång tänker jag definitivt ha med mig min lilla pärla. Om vi jobbar på vårat band emellan oss så tror jag att de kan leda till att de problem som alla har i stallet med att ta in henne från hagen kommer att lösa sig. Tyckte de var lite roligt att i går kväll när jag kom hem från kursen och skulle ta in hästarna så gick jag först till hennes hage. Jag ställde mig vid grinden och visslade på henne och hon kom galopperande genom hela hagen och ända fram till mig vid grinden. Är inte varje dag hon gör så.

 

Men jag kan inte låta bli att tänka på vilka underbara varelser hästar är. Ett domesticerat flyktdjur som i många lägen litar blint på en.  Hur mycket tillåter de inte oss att göra med dem? Vi glömmer många gånger att när vi är ute och kör eller rider kontrollerar vi 500 kilo muskler. Så de är kanske dags att man börjar ge lite tillbaka. De minsta man kan göra är väl att se den individen man har för den, den är.

 


Liten nykomling kan bli stor

Åh är det inte en liten intressant nykomlig som har sett dagens ljus på Hunterton Farm (Stoner Creek) i Kentucky. Den jag talar om är självklart den lilla tösen med den genialiska korsningen Giant Diablo och  Donato Hanover. Med Travsportens snabbaste föräldrar kan man inte annat än ge den lilla lite förhoppningar. Men förstå vilken press dena lilla fröken kommer ha på sig redan från sina första stapplande steg. Eller är de nu vi kommer börja se en markant påvisning på avelsframsteget. Kommer vi att få se dessa naturtravare krypa ner till tiden 1.03,0


Man kan inte heller låta bli att undra vad som skulle hända om denna nya lilla primadonna fick sätta sina hovar på Red Mile i Lexington. Denna magiska bana där båda föräldrarna plockade tiden 1.08,5 med bara en halvtimmes mellanrum under en och samma vackra höstdag år 2007. Vist får man drömma lite och bli nyfiken på denna lilla fölunge.


Ibland läser man så klockrena citat. Veckans bästa måste vara Mikael Nybrinks citat efter  V75 i helgen, ” dom kör som om dom stulit hästarna”. Vist är de så och kanske är de så de ska vara för att väcka liv i de hela igen. Måste säga att jag tycker att han säger ett par kloka ord ibland. Som nu senast då han uppmanar kuskarna att börja med löpträning. För att inte alla kuskar har koll på mjölksyra och flåset, hur de verkligen käns i kroppen. Jag som löptränar och har vart på otaliga spinningpass vet hur de är när man är mitt i en backe och får värdens mjölsyre påslag. Men likförbannat har man bitit ihop och försökt sig uppför backen.  Men känns de gör det och orken ger sig vika.


” De vet hur det känns. De fattar vad som ­händer om man kör för fort. De ­”är hästen”.­ Andra, kanske inte lika ­löpvana, skyller­ istället lite korkat på hästen – ”han måste vara sjuk” – när de bränt av två speeder före upploppet och undrar varför de kom sist.”


Så kort och gott släpa ut travgubbarna i löparspåren de kan nog inte skada någon.
Vist är väl ändå sommaren i antågande när dessa
små under varelser börjar titta fram i hagarna.


Primadonna Viola

Vilken vacker primadonna fröken Viola Silas är. 14 raka segrar och obesegrad med nästan 2,3 miljoner insprunget. Den lilla hästen som ingen ville köpa på auktionen som Glasholm fick köra hem igen med. Med tanken inställd på stundande elitauktion vem vet om de finns en ny liten Viola Silas bland de ut auktionerade hästarna. Är det inte lite av ett underbart läge då lilla fröken Viola går ut i finalen för Drottning Silvias Pokal helt obesegrad. Lite trött körd blev hon i uttagningsloppet men enligt tränaren så är de bara bra inför det stora loppet. De blir intressant att se hur de skall gå. Sedan har vi lilla Pebbly på start spår 3 i finalen också. Förra året vann hon som bekant svenska Trav-Oaks. Hon slutade även två bakom Viola i Breeder´s Crownfinalen på Eskilstuna.

 

Under går dagen gick de väl som förväntat, Spring Erom vann Örebro International. Jag tycker dock att de var synd att de inte gick bättre än vad de gjorde för Västerbo Paradise.

 

Goop gjorde en fantastisk comeback med seger i de stora loppen Gulddivisionen, Stoeliten och så klart Örebro International. Efter de uppehåll från tävlandet som blev efter olyckan i klosterskogen där han fick ett uttänjt ledband och två sprickor i handleden. Men igår var han back on the road och plockade hem de stora segrarna. Men att han sedan blev avstängd för drivning i 3 dar och böter på 3000 är de ingen som ens reflekterar över. De känns lite som att en del kuskar tar dessa avstängningar som vardags mat. Man hör ibland om visa kuskar som i princip blir avstängd efter varje lopp och trotts de fortsätter som vanligt. Skumt tycker jag, normalt säger vissa. Tänkte föresten på de där med Svanstedts fallet. Som om de skulle vara första och ända gången en tränare använder sig av den metoden. Mig veterligen så händer de på andra ställen också även att man använder sig av andra otillåtna medel. Men dessa uppmärksammas inte på samma sätt. Snacka om att de är skillnad på folk och folk.

 

 

Viola Silas
Viola Silas
Källa: kanal75

RSS 2.0